Verkkokaupan maksutavat ovat olennainen osa verkkokaupan rakennetta ja kriittinen osa myynnin tuloksellisuutta. Viime blogissa käsittelimme WooCommerce-verkkokauppaa ja nyt pureudumme tarkemmin verkkokaupalle sopiviin maksutapoihin. Käsiteltävät maksutavat sopivat sekä WooCommerceen että muihin alustoihin.
Miksi verkkokaupan maksutavat ovat niin tärkeä osa verkkokauppaa?
Verkkokaupassa asioivia kuluttajia on paljon. Postnordin tutkimuksen mukaan 45% Suomalaisista tekee ostoksia verkossa kuukausittain. Yhä useampi heistä vaatii erilaisia maksutapoja. Lisäksi yleisesti turvallisen statuksen omaavat palveluntarjoajat, kuten PayPal, luovat asiakkaalleen luottamuksen tunnetta. Oleellinen luottamusta lisäävä tekijä on myös asioivalle henkilölle ennestään tuttu ja luotettavaksi todettu palveluntarjoaja. Jos asiakas ei täysin luota verkko-ostoksen turvallisuuteen, nousee ostopäätöksen romuttumisen riski huomattavasti. Lähtökohtaisesti on myös sitä parempi, mitä useampi maksutapavaihtoehto verkkokaupasta löytyy. Näin kuluttaja saa valita itselleen mieluisan vaihtoehdon tehdä ostoksia.
Kuten kaikkialla muuallakin verkkoympäristössä, niin myös verkkokaupoista puhuttaessa, on huomioitava jatkuvasti kasvava mobiilikäyttäjien osuus. FiComin mukaan vuonna 2019 39% suomalaisista käytti mobiilimaksua viikottain. Varsinkin siis jo hyvin läheistäkin tulevaisuutta ajatellen: Mobiilimaksamista ei sovi unohtaa.
Entä mitä huomioida verkkokaupan palveluntarjoajaa valitessa?
- Hinnoittelu ja kaikki kulut
- Mitkä verkkokaupan maksutavat on mahdollistettu
- Miten integrointi verkkokauppaan onnistuu
- Helppokäyttöisyys ja nopeus
- Millaiset arviot ja kokemukset palveluntarjoajasta on (esimerkiksi maksuliikenteen sujuvuudesta)
- Palveluntarjoajan luoma luottamus asiakkaalle
- Mobiilikäytettävyys
Seuraavaksi esittelen positiivisia ja negatiivisia nostoja seitsemästä tunnetusta palveluntarjoajasta, jotka ovat: Bambora, Checkout Finland, Klarna, Mash, PayPal, Paytrail ja Stripe.